Groepstherapie

Groepstherapie

Groepstherapie is een aparte tak van sport. Mijn specialisatie in groepsdynamica en de vele groepen die ik begeleid heb, hebben mij de grote voordelen van een groep boven 1 op 1 begeleiding en 1 op 2 begeleiding laten zien.

In een groep leer je meer. Een groep is inspirerend, steunend en verdiepend. Zien hoe andere mensen omgaan met vergelijkbare problematiek is uiterst leerzaam.

Hoe ziet een groep in groepstherapie eruit?

Een groep bestaat uit maximaal 4 koppels met vergelijkbare problematiek.

Veel mensen vinden een groep spannend, nog spannender dan individuele koppeltherapie. Een groep is echter een stuk veiliger dan je denkt. Er worden regels afgesproken en er wordt privacy gegarandeerd. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Samen gaan we door de processen heen en er is voldoende tijd voor ieder koppel.

Het is minimaal even transformatief als reguliere relatietherapie, maar tegelijkertijd ook minder confronterend. Je kijkt met regelmaat door de lens van een ander naar je eigen relatie. Door observatie en interactie met de andere koppels leer je.

Groepstherapie vindt 10 keer plaats, 1 keer per week, op een vaste dag.

Dit betekent commitment van ieder koppel. 1 keer missen is geen probleem, meerdere keren missen wel.

Na 2,5 maand sluiten jullie het traject af

Bij de kennismaking kunnen jullie aangeven of je hiervoor in aanmerking wilt komen. Als jullie hier positief over zijn is het geen garantie dat dit het traject wordt. De groepen worden zorgvuldig samengesteld en het uitgangspunt is dat de koppels goed bij elkaar passen.

Waar vindt groepstherapie plaats?

Groepstherapie vindt altijd plaats op de praktijk in Dordrecht. Sommige therapieën kunnen ook online maar deze vorm is hier ongeschikt voor.

Tarief groepstherapie voor koppels2024-09-15T10:45:31+01:00

Het tarief voor groepstherapie is 75  euro per koppel, per 60 minuten.

Groepstherapie is de helft goedkoper dan de reguliere relatietherapie voor koppels. De werkzaamheid en resultaten zijn vergelijkbaar met reguliere relatietherapie of SST . Groepstherapie vindt altijd 10 keer plaats. De sessies duren altijd 120 minuten. De groep bestaat uit 3 of 4 koppels.

De keuze voor systeemtherapie en Emotionally Focused Therapy (EFT)2023-10-30T10:55:17+01:00

De keuze voor systeemtherapie is een keuze voor een methodiek die werkt. Systeemtherapie bekijkt koppels en gezinnen in hun context, hun interactiepatronen en hun dynamiek. Deze vorm van therapie maakt bewust, verandert patronen en verbindt. Een systeemtherapeut denkt in kwaliteiten en krachten en helpt situaties omdenken en anders benaderen.

Het mooie aan deze methodiek is dat deze therapie zonder “blaming and shaming” is. Systeemtherapie is oordeelloos en verbindend, maar ook praktisch, bewustmakend en inzichtgevend. Met kwetsbaarheden wordt zacht omgegaan.

EFT is een vorm van systeemtherapie.

In EFT – de afkorting voor Emotionally Focused Therapy – staat de liefde centraal, in plaats van communicatieregels en verstandig probleemoplossen. EFT focust op hechting. Iedereen kent wel de termen bindingsangst en verlatingsangst. Dit wordt vaak problematisch aangevlogen. EFT leert dat je ook als volwassene een veilige haven mag blijven hebben om je in de wereld als autonoom en assertief persoon te kunnen handhaven. EFT is een vorm van systeemtherapie die focust op je veilig voelen in de relatie

Methodiek

Ik kijk naar het verleden en probeer daarmee de interactiepatronen van nu te begrijpen. Soms wordt er geoefend met gedrag of vraag ik je thuis iets te onderzoeken. Ik voer gesprekken met jullie tweeën maar soms ook alleen. Dit bepalen we samen, al naar gelang de behoefte.

Ook al zijn de onderwerpen heel serieus, en is de methode wetenschappelijk onderbouwd, wil dat niet zeggen dat er geen ruimte is voor humor en out-of-the-box-denken. Systeemtherapie en EFT focust altijd ook op de liefde en het positieve in jullie relatie. Dit maakt deze therapie inspirerend, boeiend, en geeft inzichten die levensveranderend zijn.

Hoe snel kan ik aan de slag?2023-08-08T07:42:53+01:00

Er is momenteel geen wachttijd. Er is altijd wel een beschikbare tijd, overdag of ’s avonds.

Wanneer is relatietherapie zinvol?2023-08-10T08:05:28+01:00

Relatietherapie is altijd zinvol. Het verbindt. Het zorgt voor bewustwording van patronen. Taboes verdwijnen. Verdieping volgt. 

Relaties veranderen continu, dat hoort bij het leven. Een statische relatie bestaat niet. Ieder mens ontwikkelt, groeit en verandert zelf mee met alle levensgebeurtenissen. Dit heeft invloed op de relatie. Het leven is een grote beweging van het verleden naar het heden. Jouw verleden is nu nog zichtbaar in het heden want hoe je met zaken omgaat en wat taboe is wordt vaak bepaald door wat je geleerd hebt in je vroege jeugd.

Idealiter ontwikkelen jullie je samen en beleven jullie het groeiproces gelijktijdig. In een ideale relatie hebben jullie begrip voor de manier waarop de ander met zaken omgaat en blijven jullie op elkaar afgestemd zonder al te grote conflicten.

Qua relatievisie zijn jullie het eens over wat – tussen jullie – de juiste balans is op het gebied van connectie (verbinding), autonomie versus afhankelijkheid en de mate waarin je bij de ander wilt horen. Een goede balans en afstemming is cruciaal. Relatietherapie als onderhoud en preventie is zinvol.

Je kunt je voorstellen dat bepaalde grote levensgebeurtenissen druk leggen op de balans en afstemming. Het krijgen van een kind, het overlijden van ouders, baanverlies, een drukke baan accepteren, verhuizen, financiële zorgen en ziekte zijn zomaar wat voorbeelden van levensgebeurtenissen die een verandering geven in de relatie. Bij zulke gebeurtenissen is het de vraag: kom je dichter bij elkaar te staan of zorgt dit juist voor verwijdering?

Een relatie buiten de gebaande paden legt ook druk op de balans en afstemming, zoals een open relatie, een polyamoureuze relatie of een relatie die niet door de familie wordt geaccepteerd.

Het is de normaalste zaak van de wereld dat een relatie niet altijd op rolletjes verloopt. Het leven verandert en jij verandert. Hoe je met veranderingen omgaat wordt bepaald door je context, bijvoorbeeld hoe je het vroeger geleerd hebt bij je ouders thuis. Dat is in het hier en nu niet altijd behulpzaam.

Een relatie vergt onderhoud op het gebied van afstemming en balans. Soms moet er wat bijgestuurd worden, soms moet er wat verhelderd worden en soms wat uitgepraat. Het is niet altijd duidelijk waarom het moeizamer verloopt in een relatie.

Een goede relatie voegt toe aan levensgeluk. Zeker als het moeizaam loopt, onderzoek dan tijdens relatietherapie waar het “hapert” en doe een gezamenlijke poging om het op te lossen. Soms zijn maar een paar gesprekken nodig om een wereld van verschil te maken en samen een stuk gelukkiger te zijn.

Carina de Waard -Systeemtherapeut

Maak kennis om te kijken of er een ‘klik’ is.

Avond en weekend mogelijk.

Go to Top