Wanneer doe je een Single Session Therapy (SST)?
Jullie zijn een gelukkig koppel. Meestal. Maar één van jullie of jullie beiden lopen tegen iets aan in de relatie. Iets waar je graag een verbetering/verandering in ziet omdat het wordt beschouwd als een serieuze bedreiging voor jullie geluk.
Welke problematiek leent zich hiervoor?
Te denken valt aan levensfase problematiek zoals bijvoorbeeld een persoonlijke crisis, de overgang, baanverlies of een ziek familielid. Soms gaat het over een teleurstelling waar een of beide partijen zich niet overheen kunnen zetten. In een kennismakingsgesprek kan ik jullie adviseren of deze vorm van therapie voor jullie geschikt is.
Hoe werkt Single Session Therapy (SST)?
SST is een 3-uur durende therapie sessie, waarin we intensief en diepgravend op 1 probleem ingaan. Er wordt ingezet op inzicht, begrip en een eerste stap richting verandering. Single session therapy is een vorm van systemische relatietherapie die wetenschappelijk ondersteund wordt vanwege zijn werkzaamheid. Zie hier een van de vele wetenschappelijke artikelen over SST.
SST is ook heel geschikt om een goede relatie te verdiepen. Esther Perel is niet de ontdekker van deze methodiek maar heeft deze wel bekend gemaakt in haar podcasts. Al haar podcasts van “where should we begin” zijn single session therapy en duren ook 3 uur.
Een voorbeeld van een koppel dat SST deed
Anna is haar baan verloren. Ze is steeds somberder geworden en heeft minder zin in alles wat ze vroeger leuk vond. Ted “trekt” aan haar. Probeert haar vrolijk te maken en optimistisch te houden ten aanzien van baankansen. Dat lukt niet, waardoor Ted zich langzamerhand een incapabele partner voelt worden. De somberheid slaat ook op hem over.
Er zijn steeds wat kleine conflicten, soms wat grotere ruzies maar in het algemeen trekt Anna zich steeds meer terug. Beiden vrezen soms of ze het wel gaan redden samen in de relatie.
Na een intensieve sessie is het duidelijk geworden welke betekenis de baan heeft voor Anna en wat maakt dat ze zich terugtrekt in tijden van crisis. Beiden hebben tijdens de sessies hun pijnpunten besproken en hun behoeftes naar elkaar leren aangeven. Ted kan Anna beter tot steun zijn en Anna laat Ted meer toe. De connectie tussen hen beiden is niet alleen hersteld maar ook verdiept. Ze zijn uiteindelijk zelfs dankbaar voor de baan-verlies-crisis.
SST kost 400 euro per koppel per sessie.
Single Session Therapy is 1 sessie waarin diep wordt ingegaan op 1 probleem. De sessie duurt altijd 180 minuten, met tussendoor een korte pauze.
De therapie kan online, op de praktijk in Dordrecht, op de praktijk Rotterdam op zaterdagen of bij jullie thuis plaatsvinden. Dat hangt af van jullie wensen, de afstand en van mijn advies qua therapievorm.
In het kennismakingsgesprek maken we hier afspraken over.
Er is momenteel geen wachttijd. Er is altijd wel een beschikbare tijd, overdag of ’s avonds.
Relatietherapie is altijd zinvol. Het verbindt. Het zorgt voor bewustwording van patronen. Taboes verdwijnen. Verdieping volgt.
Relaties veranderen continu, dat hoort bij het leven. Een statische relatie bestaat niet. Ieder mens ontwikkelt, groeit en verandert zelf mee met alle levensgebeurtenissen. Dit heeft invloed op de relatie. Het leven is een grote beweging van het verleden naar het heden. Jouw verleden is nu nog zichtbaar in het heden want hoe je met zaken omgaat en wat taboe is wordt vaak bepaald door wat je geleerd hebt in je vroege jeugd.
Idealiter ontwikkelen jullie je samen en beleven jullie het groeiproces gelijktijdig. In een ideale relatie hebben jullie begrip voor de manier waarop de ander met zaken omgaat en blijven jullie op elkaar afgestemd zonder al te grote conflicten.
Qua relatievisie zijn jullie het eens over wat – tussen jullie – de juiste balans is op het gebied van connectie (verbinding), autonomie versus afhankelijkheid en de mate waarin je bij de ander wilt horen. Een goede balans en afstemming is cruciaal. Relatietherapie als onderhoud en preventie is zinvol.
Je kunt je voorstellen dat bepaalde grote levensgebeurtenissen druk leggen op de balans en afstemming. Het krijgen van een kind, het overlijden van ouders, baanverlies, een drukke baan accepteren, verhuizen, financiële zorgen en ziekte zijn zomaar wat voorbeelden van levensgebeurtenissen die een verandering geven in de relatie. Bij zulke gebeurtenissen is het de vraag: kom je dichter bij elkaar te staan of zorgt dit juist voor verwijdering?
Een relatie buiten de gebaande paden legt ook druk op de balans en afstemming, zoals een open relatie, een polyamoureuze relatie of een relatie die niet door de familie wordt geaccepteerd.
Het is de normaalste zaak van de wereld dat een relatie niet altijd op rolletjes verloopt. Het leven verandert en jij verandert. Hoe je met veranderingen omgaat wordt bepaald door je context, bijvoorbeeld hoe je het vroeger geleerd hebt bij je ouders thuis. Dat is in het hier en nu niet altijd behulpzaam.
Een relatie vergt onderhoud op het gebied van afstemming en balans. Soms moet er wat bijgestuurd worden, soms moet er wat verhelderd worden en soms wat uitgepraat. Het is niet altijd duidelijk waarom het moeizamer verloopt in een relatie.
Een goede relatie voegt toe aan levensgeluk. Zeker als het moeizaam loopt, onderzoek dan tijdens relatietherapie waar het “hapert” en doe een gezamenlijke poging om het op te lossen. Soms zijn maar een paar gesprekken nodig om een wereld van verschil te maken en samen een stuk gelukkiger te zijn.