Therapie bij scheiding en break-up

Therapie bij scheiding en break-up

Kunnen we een vechtscheiding voorkomen?

Iedereen kent koppels met vechtscheidingen. Dit is een ramp voor alle partijen. Een vechtscheiding is over en weer aanvallen, beschuldigen en veroordelen.

In de relatie raken mensen soms verstrikt in een negatief patroon, waarbij beide partners alert zijn op een aanval van de ander en beiden zich steeds sneller voorbereiden op een tegenaanval. Deze dynamiek kan ontstaan als partners zich niet meer emotioneel veilig voelen bij elkaar. Het vertrouwen en de verbinding is weg.

Als jullie je herkennen in deze conflictstijl tijdens de relatie, dan is het zaak om samen zo snel mogelijk in therapie te gaan. Deze conflictstijl zorgt namelijk voor twijfel over de relatie en als er niets gedaan wordt tast dit de kwaliteit van jullie leven aan. Het patroon bewust maken kan leiden tot twee uitkomsten:

1. De bewustwording van het interactiepatroon zorgt dat het vertrouwen en de verbinding weer terugkomt. Soms kan de liefde dan weer bloeien en gaat een koppel samen verder.

2. De bewustwording van het interactiepatroon zorgt voor begrip. Dit verbreekt de negatieve spiraal maar zorgt er niet automatisch voor dat de liefde weer bloeit. Soms gaat een koppel dan alsnog uit elkaar maar op een goede en vreedzame wijze.

Het kan ook zijn dat deze conflictstijl pas optreedt na de relatie. Vaak is het dan niet (direct) mogelijk om samen in therapie te gaan. Kom dan alleen. Word je bewust wat er aan de hand is. Je pakt dan zelf de controle terug over de interactie, doordat je anders reageert op een “aanval”.

Er is al besloten om uit elkaar te gaan: is koppeltherapie dan nog zinvol?

Jazeker. Soms is er al besloten om uit elkaar te gaan maar willen de partners toch nog relatietherapie om dit zo goed mogelijk te doen, bijvoorbeeld voor de familie of kinderen.

Zijn er dingen gezegd waar een van jullie of jullie beiden je moeilijk overheen kunnen zetten? Snap je niet waarom je partner kiest voor een break-up of scheiding? We bespreken alles wat nodig is om met zo weinig mogelijk vragen en wrok de relatie op te breken.

Een transitie van liefdesrelatie naar vriendschap kan niet geforceerd worden. Soms is er ook eerst wat tijd nodig. Maar relatietherapie kan wel de weg hier naar toe plaveien.

Ik hou nog van mijn partner maar deze heeft besloten weg te gaan. Ik ben wanhopig. Kun je helpen?

Ja, ik kan jou helpen. Misschien wil je de therapie liever samen doen maar is je partner hier niet meer toe over te halen omdat het besluit al vaststaat. Voor jou begint dan een zeer moeilijke tijd.

Een tijd waarin je heel goed iemand naast je kunt gebruiken. Samen deze weg bewandelen is een stuk prettiger dan alleen. Ik kan je helpen met je gevoelens duiden, te begrijpen waarom er gebeurt wat er gebeurt en je adviseren wat een goede volgende stap is.

Tarief therapie bij scheiding en break-up2023-08-16T14:24:39+01:00

Therapie bij scheiding en break-up kan zowel per koppel als individueel. Hoe lang een sessie duurt bepalen wij samen. We ronden altijd goed af. Een sessie kan nooit langer duren dan 120 minuten.

Therapie bij scheiding en break-up kost 150 euro per koppel of individu per 60 minuten.

 

Waar vindt de therapie plaats?2024-09-15T10:46:21+01:00

De therapie kan online, op de praktijk in Dordrecht, op de praktijk Rotterdam op zaterdagen of bij jullie thuis plaatsvinden. Dat hangt af van jullie wensen, de afstand en van mijn advies qua therapievorm.

In het kennismakingsgesprek maken we hier afspraken over.

De keuze voor systeemtherapie en Emotionally Focused Therapy (EFT)2023-10-30T10:55:17+01:00

De keuze voor systeemtherapie is een keuze voor een methodiek die werkt. Systeemtherapie bekijkt koppels en gezinnen in hun context, hun interactiepatronen en hun dynamiek. Deze vorm van therapie maakt bewust, verandert patronen en verbindt. Een systeemtherapeut denkt in kwaliteiten en krachten en helpt situaties omdenken en anders benaderen.

Het mooie aan deze methodiek is dat deze therapie zonder “blaming and shaming” is. Systeemtherapie is oordeelloos en verbindend, maar ook praktisch, bewustmakend en inzichtgevend. Met kwetsbaarheden wordt zacht omgegaan.

EFT is een vorm van systeemtherapie.

In EFT – de afkorting voor Emotionally Focused Therapy – staat de liefde centraal, in plaats van communicatieregels en verstandig probleemoplossen. EFT focust op hechting. Iedereen kent wel de termen bindingsangst en verlatingsangst. Dit wordt vaak problematisch aangevlogen. EFT leert dat je ook als volwassene een veilige haven mag blijven hebben om je in de wereld als autonoom en assertief persoon te kunnen handhaven. EFT is een vorm van systeemtherapie die focust op je veilig voelen in de relatie

Methodiek

Ik kijk naar het verleden en probeer daarmee de interactiepatronen van nu te begrijpen. Soms wordt er geoefend met gedrag of vraag ik je thuis iets te onderzoeken. Ik voer gesprekken met jullie tweeën maar soms ook alleen. Dit bepalen we samen, al naar gelang de behoefte.

Ook al zijn de onderwerpen heel serieus, en is de methode wetenschappelijk onderbouwd, wil dat niet zeggen dat er geen ruimte is voor humor en out-of-the-box-denken. Systeemtherapie en EFT focust altijd ook op de liefde en het positieve in jullie relatie. Dit maakt deze therapie inspirerend, boeiend, en geeft inzichten die levensveranderend zijn.

Hoe snel kan ik aan de slag?2023-08-08T07:42:53+01:00

Er is momenteel geen wachttijd. Er is altijd wel een beschikbare tijd, overdag of ’s avonds.

Carina de Waard -Systeemtherapeut

Maak kennis om te kijken of er een ‘klik’ is.

Avond en weekend mogelijk.

Go to Top