Relatietherapie op systeemtherapeutische wijze werkt. Het levert bewezen resultaten op. Het is onderbouwde aanpak, met een stevig wetenschappelijk fundament.
Systeemtherapie bekijkt koppels en gezinnen in hun context, hun interactiepatronen en hun dynamiek. Deze vorm van therapie maakt bewust, verandert patronen en verbindt. Een systeemtherapeut denkt in kwaliteiten en krachten en helpt situaties omdenken en anders benaderen.
Het mooie aan deze methodiek is dat deze therapie zonder “blaming and shaming” is. Systeemtherapie is oordeelloos en verbindend, maar ook praktisch, bewustmakend en inzichtgevend.
EFT is een vorm van systeemtherapie.
In EFT – de afkorting voor Emotionally Focused Therapy – staat de liefde centraal, in plaats van communicatieregels en verstandig probleemoplossen. EFT focust op hechting. Iedereen kent wel de termen bindingsangst en verlatingsangst. Dit wordt vaak problematisch aangevlogen.
EFT leert dat je ook als volwassene een veilige haven mag blijven hebben om je in de wereld als autonoom en assertief persoon te kunnen handhaven. EFT is een vorm van systeemtherapie die focust op je veilig voelen in de relatie
Methodiek
Ik kijk naar het verleden en probeer daarmee de interactiepatronen van nu te begrijpen. Ik maak inzichtgevend wat er speelt door het in modellen te plaatsen. Soms wordt er geoefend met gedrag of vraag ik je thuis iets te onderzoeken. Ik voer gesprekken met jullie tweeën maar soms ook alleen. Dit bepalen we samen, al naar gelang de behoefte.
Ook al zijn de onderwerpen heel serieus, en is de methode wetenschappelijk onderbouwd, wil dat niet zeggen dat er geen ruimte is voor humor en out-of-the-box-denken. Systeemtherapie en EFT hebben een positieve focus. Dit maakt deze therapie inspirerend, boeiend, en geeft inzichten die levensveranderend zijn.