In relatietherapie gaan kan voelen als falen. Dat is het zeker niet. Het is moedig om toe te geven dat jullie relatie in gevaar kómt of al in gevaar ís als jullie op dezelfde voet doorgaan.
Veel mensen zijn struisvogels. Zolang een probleem niet wordt uitgesproken bestaat het probleem niet. Het toegeven dat jullie vastlopen, dat er hulp nodig is, voelt vaak als een grote stap.
Toch is de keuze voor systemische relatietherapie een positieve keuze. Er wordt gekeken naar jullie krachten, naar jullie kwaliteiten, naar de positieve onderdelen van jullie relatie. De vraag is of alles wel zo negatief is als het lijkt. Vaak niet namelijk.
Het traject verschilt van koppel tot koppel. Ik heb korte trajecten gedaan en langere trajecten. Het is maar net wat er nodig is.
Soms eindigt therapie in een break up of scheiding. Dan is er te lang gewacht en heeft één van jullie – of jullie beiden – emotioneel al de relatie verlaten. De break up of scheiding was hoe dan ook onvermijdelijk en komt niet door de therapie. Hoe eerder je de problemen aanpakt, des te groter de kans dat je de relatie weer op de rails krijgt.
In het kennismakingsgesprek geef ik jullie een advies op maat over het te verwachten traject. De therapie vindt plaats op de praktijk of online.
Welke koppels gaan in relatietherapie?
Koppels die behoefte hebben aan een koerswijziging en daar hulp bij kunnen gebruiken. Dit kan ontstaan door communicatieproblemen. Er zijn onoplosbare conflicten bijvoorbeeld. Er zijn ook koppels die voelen dat ze uit elkaar groeien, waarbij de connectie minder wordt of zelfs niet meer gevoeld wordt. Soms komt dat door een levensgebeurtenis zoals een nieuwe baan of tijdgebrek of kinderen. Soms is de fysieke aantrekkingskracht niet meer wat men hoopt dat het is of wat het was. En dan zijn er nog allerlei andere bedreigingen voor breuk in de verbinding, zoals een affaire, een geheim en leugens. Zaken die het vertrouwen aantasten.
Voorbeeld van een koppel met relatieproblemen
Anne en Lucas hebben beiden een drukke baan. Ze hebben ieder een ander werkveld. Anne zit in de gezondheidszorg en Lucas werkt als consultant. De afgelopen vijf jaar hebben ze twee kinderen gekregen. Sindsdien functioneren ze als een goed draaiende “fabriek”: er wordt gezond gekookt, er is kinderopvang voor de dagen waarop gezamenlijk gewerkt wordt, de ouders worden af en toe ingeschakeld voor als er een weekend weg wordt gegaan en alles lijkt gezond en goed.
De structuur en de zekerheden van het gezin hebben wel invloed gehad op het seksleven; daar is eigenlijk nauwelijks nog sprake van. Van gezamenlijke hobby’s is ook geen sprake meer. Door het chronisch moe zijn, zijn de gezamenlijke avonden kletsend op de bank veranderd in naast elkaar op de bank zitten en door social media heen scrollen. Totdat het ineens tijd is om naar bed te gaan.
Beide partijen missen elkaar maar kunnen niet precies aangeven waarin. Er is behoefte aan dit anders aanpakken, aan meer verbinding voelen met elkaar, aan meer bewust leven. Na een paar sessies relatietherapie hebben we patronen getackeld die de relatie niet ten goede komen. Al het goede wat er al was wordt geïntensiveerd. Toch is het een nieuw plan op een nieuw pad, zonder de oude onuitgesproken ontevredenheden.
De laatste relatietherapie sessie wordt er weer volop gelachen en beiden zeggen dat ze dit gemist hebben. Een jaar na dato blijkt dat ze nog steeds de nieuwe koers aanhouden en daar gelukkig in zijn.
De therapie kan online, op de praktijk in Dordrecht, op de praktijk Rotterdam op zaterdagen of bij jullie thuis plaatsvinden. Dat hangt af van jullie wensen, de afstand en van mijn advies qua therapievorm.
In het kennismakingsgesprek maken we hier afspraken over.
De keuze voor systeemtherapie is een keuze voor een methodiek die werkt. Systeemtherapie bekijkt koppels en gezinnen in hun context, hun interactiepatronen en hun dynamiek. Deze vorm van therapie maakt bewust, verandert patronen en verbindt. Een systeemtherapeut denkt in kwaliteiten en krachten en helpt situaties omdenken en anders benaderen.
Het mooie aan deze methodiek is dat deze therapie zonder “blaming and shaming” is. Systeemtherapie is oordeelloos en verbindend, maar ook praktisch, bewustmakend en inzichtgevend. Met kwetsbaarheden wordt zacht omgegaan.
EFT is een vorm van systeemtherapie.
In EFT – de afkorting voor Emotionally Focused Therapy – staat de liefde centraal, in plaats van communicatieregels en verstandig probleemoplossen. EFT focust op hechting. Iedereen kent wel de termen bindingsangst en verlatingsangst. Dit wordt vaak problematisch aangevlogen. EFT leert dat je ook als volwassene een veilige haven mag blijven hebben om je in de wereld als autonoom en assertief persoon te kunnen handhaven. EFT is een vorm van systeemtherapie die focust op je veilig voelen in de relatie
Methodiek
Ik kijk naar het verleden en probeer daarmee de interactiepatronen van nu te begrijpen. Soms wordt er geoefend met gedrag of vraag ik je thuis iets te onderzoeken. Ik voer gesprekken met jullie tweeën maar soms ook alleen. Dit bepalen we samen, al naar gelang de behoefte.
Ook al zijn de onderwerpen heel serieus, en is de methode wetenschappelijk onderbouwd, wil dat niet zeggen dat er geen ruimte is voor humor en out-of-the-box-denken. Systeemtherapie en EFT focust altijd ook op de liefde en het positieve in jullie relatie. Dit maakt deze therapie inspirerend, boeiend, en geeft inzichten die levensveranderend zijn.
Er is momenteel geen wachttijd. Er is altijd wel een beschikbare tijd, overdag of ’s avonds.
Relatietherapie kost 150 euro per koppel voor een sessie van 60 minuten.
Een therapiesessie duurt zo lang deze duurt: we bepalen dat samen. We ronden altijd goed af. Als een sessie 90 minuten duurt, dan kost deze sessie 225 euro. Een gemiddelde sessie duurt 90 minuten en nooit langer dan 120 minuten.
Relatietherapie wordt helaas nooit vergoed. Het is altijd voor eigen kosten. Toch wordt over het algemeen ervaren dat het de investering waard is; in de ander en in jezelf. Je leert ontzettend veel van het traject. Het laat je nieuwe wegen bewandelen en het geeft je het gevoel van controle terug. Het verheldert en verduidelijkt zaken voor jezelf en voor jullie. En vaak brengt het terug wat je was kwijtgeraakt: de liefde en verbondenheid.
Relatietherapie is altijd zinvol. Het verbindt. Het zorgt voor bewustwording van patronen. Taboes verdwijnen. Verdieping volgt.
Relaties veranderen continu, dat hoort bij het leven. Een statische relatie bestaat niet. Ieder mens ontwikkelt, groeit en verandert zelf mee met alle levensgebeurtenissen. Dit heeft invloed op de relatie. Het leven is een grote beweging van het verleden naar het heden. Jouw verleden is nu nog zichtbaar in het heden want hoe je met zaken omgaat en wat taboe is wordt vaak bepaald door wat je geleerd hebt in je vroege jeugd.
Idealiter ontwikkelen jullie je samen en beleven jullie het groeiproces gelijktijdig. In een ideale relatie hebben jullie begrip voor de manier waarop de ander met zaken omgaat en blijven jullie op elkaar afgestemd zonder al te grote conflicten.
Qua relatievisie zijn jullie het eens over wat – tussen jullie – de juiste balans is op het gebied van connectie (verbinding), autonomie versus afhankelijkheid en de mate waarin je bij de ander wilt horen. Een goede balans en afstemming is cruciaal. Relatietherapie als onderhoud en preventie is zinvol.
Je kunt je voorstellen dat bepaalde grote levensgebeurtenissen druk leggen op de balans en afstemming. Het krijgen van een kind, het overlijden van ouders, baanverlies, een drukke baan accepteren, verhuizen, financiële zorgen en ziekte zijn zomaar wat voorbeelden van levensgebeurtenissen die een verandering geven in de relatie. Bij zulke gebeurtenissen is het de vraag: kom je dichter bij elkaar te staan of zorgt dit juist voor verwijdering?
Een relatie buiten de gebaande paden legt ook druk op de balans en afstemming, zoals een open relatie, een polyamoureuze relatie of een relatie die niet door de familie wordt geaccepteerd.
Het is de normaalste zaak van de wereld dat een relatie niet altijd op rolletjes verloopt. Het leven verandert en jij verandert. Hoe je met veranderingen omgaat wordt bepaald door je context, bijvoorbeeld hoe je het vroeger geleerd hebt bij je ouders thuis. Dat is in het hier en nu niet altijd behulpzaam.
Een relatie vergt onderhoud op het gebied van afstemming en balans. Soms moet er wat bijgestuurd worden, soms moet er wat verhelderd worden en soms wat uitgepraat. Het is niet altijd duidelijk waarom het moeizamer verloopt in een relatie.
Een goede relatie voegt toe aan levensgeluk. Zeker als het moeizaam loopt, onderzoek dan tijdens relatietherapie waar het “hapert” en doe een gezamenlijke poging om het op te lossen. Soms zijn maar een paar gesprekken nodig om een wereld van verschil te maken en samen een stuk gelukkiger te zijn.